Yayında En Çok Sorulan Sorular

Yayında En Çok Sorulan Sorular

Abi selam! Bir sorum olacaktı...

Mademki tatilde internet kötü yayın açamıyoruz, tatil dönemi dışında kulaklarımda halen çınlayan soruları bu yazı altında derleyelim. Genel olarak yayınlarda aynı soru tipleri geliyor. Hem yayınlar için paylaşılacak bir linkimiz olsun hem de yayınlarımızın genel akışını izleyenler buradan öğrensinler diye yazmaya karar verdim bu yazıyı.

Hafızamda en çok kalan sorular ile başlıyorum. Eğer aklınızda şu da çok soruluyor dediğiniz sorular varsa siz de bana Discord üzerinden yazarak buraya eklememi sağlayabilirsiniz.

Ben yazılımcı olmak istiyorum ne yapmalıyım?

Öncelikle ilgini çeken alanı bulman gerekiyor. Yazılım çok geniş bir alan. Web yazılımından tut, uçak yazılımına kadar farklı farklı alanlar bulunmakta. Benim yayınlarımın web ile alakalı olduğundan dolayı, web yazılımı yapmak istediğinizi varsayarak öncelikle roadmap sayfasını ziyaret etmenizi öneririm.

Bu site genel olarak herkes tarafından tavsiye edilir, okuyanlar genellikle ilk bölümdeki teorik bilgileri atlar ve ikinci bölümünden başlamaya çalışır. Bir de bu siteye ya girmeden yorum yapanlar ya da girip şöyle bir göz gezdirip tamam baktım şimdi ne yapmalıyım diyenler var. Bir görsele bakmaya üşenenler için dev hizmet yazımızın devamında...

Peki gerçekten ne yapmalısınız?

Öncelikle 1 ayda yazılım öğrenirim, ikinci ay zengin olurum düşüncelerinden kafanızı arındırmanız gerekiyor. Her şeyin bir zamanı var, mantık sürecinin içselleştirilmesi var, algoritmayı sindirmesi var, iş bulması var, iş fikriniz varsa fikrinizi işe çevirme süreci var, reklamı var, bakımı var, devamlılığı var.

Bu nedenlerden dolayı önce hoşunuza giden bir programlama dilini tam anlamıyla öğrenin. Sürekli güncellenen kütüphaneler vs. tabiki olacaktır ancak aklınızdaki işi oluşturabilecek kadar bilginiz yoksa etrafa sorarak ilerleyeceğiniz süreç sizi yoracaktır.

Başarılı bir yazılımcı olmak istiyorsanız öncelikle iyi bir üniversite, sabır ve çok çalışmaya ihtiyacınız var.

Hangi dilleri öğrenmeliyim?

Öncelikle ingilizce öğrenmelisin.İngilizce bilmiyorsan bu iş çok zor. Tüm dokümantasyonlar, alman gereken çoğu eğitimler ingilizce olacağından ve günümüzde halen Google Translate gibi uygulamalar tam olarak çeviri yapamadığından dolayı bir noktada takılacaksın. Daha sonrasında sıkılacaksın veya çevrendekiler yükseldikçe canın çok sıkılacak.

Bunun dışında hangi dili öğrenmen gerektiği sana kalmış. Çok ekstrem uygulamalar dışında iyi bildiğin bir yazılım dili ile aklındaki tüm projeleri hayata geçirebilirsin. Ben subjektif olarak kendi yolumu sana anlatabilirim bu da öncelikle HTML öğrenmen. HTML'den sonra Javascript, Node, Express, SQL, GraphQL, Prisma, Apollo, Css, SASS, temel SEO bilgileri, Google Analytics, Microdata, Google Tag Manager, Google Data Studio, temel seviyede Google Ads olarak tanımlayabilirim.

Üniversitede hangi bölümü seçmeliyim?

Öncelikle iyi bir üniversite seçmelisin. Üniversite sana eğitimle birlikte, kültür ve çevre olarak geri dönecektir. İyi bir üniversite hayata 10 yıl erken başlamanı sağlayacaktır. Yurtdışında ama şunlar üniversite okumadı bak nerelerdeler dediklerinin hangi üniversiteleri bıraktığını da unutma.

Bilgisayar Mühendisliği, Elektrik Elektronik Mühendisliği, Endüstri Mühendisliği, Makine Mühendisliği, Yazılım Mühendisliği gibi bölümlerin hepsinde algoritman ve vizyonun gelişecektir. Bu aralara bence üniversite sınavına çalışanların da avantajları çok fazla. Çünkü gördüğüm kadarıyla sınava girecek olanların %90'ı herhangi bir üniversite olsun yeter düşüncesi ile yaklaştığından dolayı, iyi bir hazırlık ile %10'luk dilimden yerinizi ayırtabilirsiniz.

Abi 16 yaşındayım. Yazılıma başlamak için geç mi kaldım?

Burada izleyici arkadaşımız diyor ki ben yaşımın küçük olduğunun farkındayım biraz hava atiyim bakın ben bu yaşta yazılıma başladım diyerek. Cevaba gelecek olursan geç kalmadın, erken başlama hastalığı ileride ciddi sorunlara yol açar. İlişkini ve hayatını etkileyebilir.

Öncelikle 16 yaşında yazılımcı olmaya çalışmak yerine yazın tatile, kışın sokakta arkadaşlarınızla vakit geçirmeniz gerekmektedir. Kız arkadaşlarınızla, dostlarınızla gezmeniz gerekmektedir. Küçük yaşta yazılımcı oldum demek yerine çok güzel bir gençlik yaşadım bir yandan da hobi olarak yazılım ile ilgilendim demeniz daha doğru olur.

BTK Akademi nasıl?

BTK Akademinin eğitimlerine hiç bakmadım. Sizin gönderdiğiniz eğitimlere baktığım kadarıyla BTK Akademi Javascript konusunda çok uzun ve ezberci bir eğitim sağlıyor. Belki rehber olarak kullanılabilir.

Ne zamandan beri yazılımcısın?

İlk para kazandığım web sayfamı 15 yaşında yapmıştım. Yaklalık 19 senedir bu işi yapıyorum. Tabi eskiden bu işi yapan kişi sayısı az olduğundan ve teknolojiler bu kadar gelişmediğinden dolayı Macromedia Fireworks MX ile sitenin tasarımını yapıp table ile bol görselli web sayfaları yapıyordum.

Bir arkadaşım JavaScript'in geleceği yok dedi. Sence doğru mu?

Değil! Arkadaşını yavaşça yere indir ve oradan uzaklaş.

Hangi üniversiteden mezunsun?

Ben Bilkent BIM mezunuyum. Business Information Management mezunuyum. Ancak artık böyle bir bölüm yok ben de işletme mezunu olarak gözüküyorum.

Yurtdışında mı yaşıyorsun?

Hayır İstanbul'da yaşıyorum. İstanbul'u çok seviyorum.

Yayını izleyenler de bunu da çok soruyorlar dediğiniz sorular varsa lütfen yorumlara yazın. Ya da yayında şu soruyu daha iyi açıklamıştın burada anlaşılmamış dediğiniz yerler varsa da yorumlara yazın.

Discord kanalımıza katılmak için sizi böyle alalım

Yayınları izlemek isteyenleri de böyle alalım